Блог

Законодавчі зміни в частині нарахування орендної плати, обчислення позовної давності та інші нововведення у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

31/03/2020 Posted

30 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» [№ 3275 від 29 березня 2020 року].

У вказаному Законі, з поміж іншого, доповнено «Прикінцеві та перехідні положення» Цивільного кодексу України новими пунктами, зокрема:

– пункт 12: під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 257 (загальна позовна давність), 258 (спеціальна позовна давність), 362 (переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності), 559 (припинення поруки), 681 (позовна давність, що застосовується до вимог у зв’язку з недоліками проданого товару), 728 (позовна давність, що застосовується до вимог про розірвання договору дарування), 786 (позовна давність, що застосовується до вимог, які випливають із договору найму), 1293 (право на оскарження дій виконавця заповіту) цього Кодексу продовжуються на строк дії такого карантину;

– пункт 13: в період здійснення в Україні заходів щодо запобігання виникнення, поширення і розповсюдження епідемій, пандемій, зокрема коронавірусної хвороби (COVID-19), забороняється підвищення процентної ставки за кредитним договором;

– пункт 14: з моменту установлення карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» за № 211 від 11 березня 2020 року (з наступними змінами і доповненнями) і до його завершення в установленому законом порядку, наймач звільняється від плати за користування майном відповідно до частини шостої статті 762 цього Кодексу (вказана норма передбачає, що наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає).

Окрім цього, вказаним Законом внесено зміни і до ГК України, зокрема, Розділ IХ «Прикінцеві положення» ГК України доповнено новим пунктом 7 такого змісту:

«Під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 232 (порядок застосування штрафних санкцій), 269 (гарантії якості товарів; претензії у зв’язку з недоліками поставлених товарів), 322 (відповідальність за порушення договору підряду на капітальне будівництво), 324 (договір підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт) цього Кодексу продовжуються на строк дії такого карантину».

Таким чином, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» [№ 3275 від 29 березня 2020 року], у разі його підписання Президентом України:

  • 1. продовжує строки позовної давності, які передбачені деякими нормами ЦК України та ГК України. Це означатиме, що обрахунок тривалості позовної давності (при чому як загальної, так і спеціальної) буде збільшений на час карантину (з 12 березня 2020 року і до його завершення). Відтак, продовження строку, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого права та/або інтересу, буде значно продовжений.

  • 2. врегульовує порядок нарахування орендної плати за договорами оренди. Таким чином, з моменту установлення карантину (з 12 березня 2020 року) і до його завершення в установленому законом порядку, наймач звільняється від плати за користування майном, відповідно до ч. 6 ст. 762 ЦК України. Вказана норма передбачає, що наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає. Таким чином, якщо наймач не може використовувати майно згідно з постановою Кабінету Міністрів України за № 211 від 11 березня 2020 року чи інших локальних актів, прийнятих на виконання цієї постанови, він звільняється від обов’язку сплачувати орендну плату.

  • 3. прямо забороняє банкам та іншим фінансовим установам підвищувати ставки за кредитними договорами. Однак потрібно пам’ятати, що мова йде лише про кредитні договори, а не договори позики.

    Закликаємо Вас неухильно дотримуватись усіх правил та норм. Бережіть себе та будьте здорові!

    Якщо у Вас виникли запитання чи потреба у наданні додаткових консультацій та роз’яснень або ж надання іншої правової допомоги – звертайтесь, ми готові Вам допомогти!

    Адвокат Ярослав Гасяк