Блог

Відповідальність за порушення умов карантину, санітарних правил та норм

02/04/2020 Posted

17 березня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким було встановлено адміністративну відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, а також викладено в новій редакції статтю 325 КК України, яка передбачала кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням.

Таким чином, парламент відреагував на виникненням пандемії COVID-19 у світі та епідемії в Україні, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Стаття 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає адміністративну відповідальність за порушення правил щодо карантину людей.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 44-3 КУпАП, порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами,

– тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000,00 грн. до 34000,00 грн.) і на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (від 34000,00 грн. до 170000,00 грн.).

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Стаття 325 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням.

Так, згідно з ч. 1 ст. 325 КК України, порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань,

– карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000,00 грн. до 51000,00 грн.) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк (до трьох років).

Відповідно до ч. 2 ст. 325 КК України, ті самі діяння, що описані в ч. 1 ст. 325 КК України, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки,

– караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Відтак, для кваліфікації дій особи за ст. 44-3 КУпАП чи ст. 325 КК України необхідно встановити наявність в діях особи, зокрема:

– порушення правил щодо карантину людей, або

– порушення санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» або іншими актами законодавства, або

– порушення рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, або

– порушення інших правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням).

Узагальнення судової практики щодо притягнення осіб до відповідальності за порушення умов карантину, санітарних норм та правил можна переглянути за цим посиланням: Узагальнення судової практики щодо притягнення осіб до відповідальності за порушення умов карантину, санітарних норм та правил

Закликаємо Вас неухильно дотримуватись усіх правил та норм. Бережіть себе та будьте здорові!

Якщо у Вас виникли запитання чи потреба у наданні додаткових консультацій та роз’яснень або ж надання іншої правової допомоги – звертайтесь, ми готові Вам допомогти!

Адвокат Ярослав Гасяк